Kändisträsket

Det värsta med att följa kändisars bloggar är för mig att jag blir så orolig för dem! När det verkar gå utför, när de mår dåligt, skiljer sig, blir av med lägenheten, allt såntdär. Och eftersom de är kändisar så vågar jag nästan aldrig kommentera heller. Det känns så... ja, kändisförföljaraktigt helt enkelt.
Okända människors bloggar, alltså som inte är kändisar och som jag inte känner, har jag inga problem att kommentera. Jag vet faktiskt inte varför det är så stor skillnad.

Nåväl
har beslutat mig för att som julbak tillverka: knäck, och ischoklad med kaffe eller mintsmak. Det är typ ju det enklaste man kan göra. Jag orkar inte jocka med egen pepparkaksdeg (som jag ju ändå bara kommer få ont i magen av att äta upp rå), torra saffransbullar och tokiga små tryfflar. Eventuellt gör jag pepparkaksmuffins och klenäter. Om jag inte kan tvinga min mor att göra klenor, som hon kallar dem. Det vore ju enklast av allt!
Måste till skolan nu, vi har grupparbete. Ett nytt grupparbete dock. Jag behöver borsta tänderna, packa min väska, hitta en tröja och vara vid busshållplatsen inom 14 minuter. Det kommer nog inte gå, men bussarna ska tydligen vara fett försenade idag så det löser sig nog.Ska man behöva göra allt själv heller?

Är det så? Vem gör kaffe åt mig när jag bloggar inlindad i tusen handdukar? Tydligen ingen. Inte ens jag. Jag har nog en ganska konstig tvångig grej (tvånging = psykologsnack för tvångsmässig) att jag vägrar använda köket om det är belamrat med disk. Ren som smutsig.
Okej, det är kanske inte tvång med närmare eftertanke. Det är nog bara att mitt kök är så sjukt puttlitet. Bara tre personer vet jag som har mindre kök. (K, M och en kompis till M, jag minns inte vad han heter, han gillar inte mig) de har ännu mindre kök. Eller snarare sorgliga ursäkter för kök.
NÅVÄL, kaffe var det. Var är det? Kan inte mindre diskkänsliga personer vakna och göra kaffe till mig? Har varit inne och hoppat på honom ett antal gånger nu (2) för att försöka få honom att vakna och göra sin plikt.
För övrigt är det en ofanlig tur att mina grannar inte läser min blogg. Då skulle de nog komma in med kaffe på stört.
Mina grannar är hippeisar. Men de verkar ha antingen fattat att de inte äger en konservöppnare och börjat köpa konserver med såndär draggrej på, eller hujedamig, köpt en egen konservöppnare. För de har inte lånat våran på säkert en månad.
Till er som undrar, ja, jag är hippiebashare. ja, jag ogillar hippies. Konstigt kanske, eftersom båda mina föräldrar var äkta kollektivister och hade matlag, och jag gick ju på kollo som barn. Joo-då. Men liksom. 5 vuxna människor i en trea. Hur funkar det? Speciellt när vardagsrummet och köket är samma rum. Sover alla i samma säng? Jag bara undrar. Det är inga stora lägenheter det här. Jag får ju som sagt själv klaustrofobi i köket. Hur får de plats? Och varför heter de så konstiga namn? Jag bara undrar.


....

Nej, han har fortfarande inte vaknat. Jag gör väl kaffe själv då!

Mentalisering irl

Ett bra exempel på mentaliseringslek: Dafo på Svt play. Ett dessutom roligt barnprogram, av två av MNK-killarna.

Vad jag gör i skolan...

Idag hade jag sovmorgon, varför är jag då vaken? Svaret är såklart: för att jag blev väckt och inte kunde somna om.
Nu dricker jag kaffe, svettas och lyssnar på morgonpasset.
Igår blev jag plötsligt pigg efter tre dagars koma, tenta i måndags, slutspurt med grupparbetet tisdag tar ut sin rätt. Så jag lagade mat och röjde upp en veckas "släppa grejerna på golvet"-stök. Idag blir det glitter och glamour med klassen, vi ska fira att vi är igenom monsterkursen.
Men, nu till dagens ämne.

Jag funkar inte så bra under tvång. Så fort jag måste göra något vill jag det inte. Till exempel vill jag aldrig laga mat när jag är hungrig. Inte ett så ovanligt fenomen anar jag. Nåväl, det har sina fördelar också. Så fort jag inte behöver göra något, vill jag det oftast. Till exempel plugga, jag är alltid mest motiverad innan en kurs börjar. Eller när det är lång tid till tentor och inlämningsuppgifter. Eller efter dem. Idag fick jag till exempel lust att skriva ihop en liten enkel sammanfattning om vad mentalisering är. Så det kanske jag gör. Tycker att det är ett viktigt begrepp att ha koll på. För att ha bättre kunskap om sig själv och andra, vilket jag är för.

Okej, så mentalisering.
Vi börjar med vilka som kom på det, Fonagy och Bateman har i England varit väldigt framträdande med att luska i begreppet och ta fram en behandlingsmetod baserad på mentalisering. I Sverige är Per Wallrot drivande i frågan. Han har skrivit boken "Vi är våra relationer" som jag ännu inte läst men ska ha som kurslitteratur nästa termin. En bok jag har läst är
Mentalizing in child therapy en holländsk bok av författare med mycket krångliga namn. Vi hade seminarium på den boken förra veckan, där vi försökte bena i vad mentalisering är.

Det har beskrivits som att se sig själv utifrån och andra inifrån. Det är en förmåga som människor är predisponerade att lära sig, (som tex språk också är) men som inte kommer av sig självt.
Grunden till att mentalisera, är att dels veta vad som är jag, och vad som är omvärlden. Att veta att jag själv och andra människor har ett psykiskt inre som går att påverka och förstå. Detta utvecklas till stor del genom att föräldrar speglar sina barn. Att spegla är att uppfatta en känsla hos den andre, bearbeta den och återge den. Till exempel: barnet gråter säga, "är du ledsen, du kanske är hungrig?" om speglingen är någotsånär rätt, det vill säga överrensstämmer med barnets faktiska tillstånd lär sig barnet att dess inre går att förstå och hur det ska förstås. Om speglingen uteblir systematiskt eller är systematiskt fel blir det knas i mentaliseringen, men det kan jag inte gå in på här. Vi håller oss till normalutvecklingen.
Lite senare i livet, (men mentalisering är i stort sett utvecklat vid 4 års ålder) förstår man att skeenden har en mening, och att det kanske inte alltid är så att det man ser är så det var meningen att det skulle vara. Alltså, innan man förstår det (och alla gör inte det, ens i vuxen ålder) antar man att det som händer skulle hända. Om jag blir avsnäst och blir arg så antar jag att det var den andres mening att förarga och såra mig. Då blir livet knepigt.
Om man däremot utvecklar intentionellt tänkande kan man förstå att den andre kanske inte menade att vara elak, och att det kan finnas orsaker till att det blev så ändå.

Ett ytterligare sätt än spegling att utveckla mentaliseringsförmåga sker via lek. Barn som inte kan mentalisera kan inte leka. Varför det? Jo, det finns tre psykiska lägen, verklighetsläge(psykisk ekvivalens), låtsasläge och integrerat läge.
I psykisk ekvivalens är det jag tänker verkligt, och det som man ser är verkligt. Barn som ständigt befinner sig här kan inte leka, för leken är verklig. Att leka att man skjuter någon är att döda den personen på riktigt. Uttalar man sig tvärsäkert om något, är man antagligen i psykisk ekvivalens. Till exempel Jag VET att jag är tjock/ful/ att du är arg på mig.
I låtsasläge är det såklart fantasi, en del barn (och vuxna) flyr in i fantasin när verkligheten blir för hotande. Man vet att man leker och att det är på låtsas.
Det integrerade läget är "att leka med verkligheten" du kan växla mellan fantasi och verklighet och veta att de hör ihop och att man hämtar delar av fantasin ur verkligheten, utan att det blir verkligt för det. Hit hör humor, ironi till exempel. Att mentalisera är att vara i det integrerade läget.


Personer med borderline personlighetsstörning har bevisat brister i mentaliseringsförmåga, men antagligen har alla personlighetsstörningar en komponent av bristande mentalisering. Ätstörningar har det absolut. Att en anorektiker vet att den är tjock för att "det känns så" är ett exempel på psykisk ekvivalens. Det man tänker blir sant.

Nu hoppas jag att detta är någorlunda lätt att förstå, är det inte det kan jag härleda den bristen till att jag själv inte riktigt fattar. Och att det är ett väldigt knepigt begrepp med många komponenter.
Men nu har jag i alla fall gnuggat mina egna små geniknölar.

Innovationskraft

Ska tentan på måndag handla om. Jag har ingen aning om vad den kommer gå ut på. Jag har så att säga inte förstått uppgiften. Synd att tydliga mål är så viktigt för att lyckas. Jag fattar inte hur jag ska kunna ha något att säga om ämnet, ändå har jag pluggat på det mycket länge nu.
Jag försöker hantera osäkerheten, för det ska man som psykodynamisk psykolog vara bra på. Men det går inte så himskans bra just nu. Har mest lättare panik. Vad är lättare panik, undrar ni nu kanske, jo förstadium till riktig ordentlig panik skulle jag säga. Hög puls, svårt att tänka, illamående, lite som en koffeinöverdos känns det. Eller som förkylning. Det är möjligt att jag bara är förkyld och koffeinförgiftad, det är faktiskt troligt. Men jag tror det är mer än så.
Jag är inte bra på att tentera. Jag funkar dåligt under press. Brukade funka bra, speciellt under tidspress faktiskt. Men det var när jag konstant gick omkring med en förhöjd normalnivå av ångest, nu gör jag inte det. Alltså är jag inte van vid ångest, och press väcker ångest nu snarare än ge mig något annat att fokusera på än mitt eget inre. Dessutom är det mycket som hänger på den här tentan, typ hela kursen, typ min framtid om man ska tänka katastroftänkande. Och jag fattar inte uppgiften. Jag vet inte vad jag ska skriva, jag vet inte vad en analys är enligt min kursledare.

Klockan fyra idag måste jag ha koll, för då åker jag till Sthlm för födelsedagsfirande och fars dag.

Dagens positiva tanke: tack gode gud att jag inte behöver lyssna på James Blunts nya album!

Superfredag

Passar på att blogga medan mina gruppmedlemmar köper sallad och värmer min matlåda = jag passar våra saker. Lyssnar på musik via youtube och försöker njuta av att vi nästan är helt klara med kursen. Det är svårt. Har ju en tenta kvar, men det är också svårt att släppa taget om stressen som har hoovrat över oss som en helikopter i knappt tre månader. Känner mig slut som artist. Trött och utmattad. Skulle behöva handledning på hur man avslutar ett grupparbete..

Vem ska nu bjuda min på fika? Vem ska jag nu bjuda på fika själv? Många svåra frågor att slänga ut i världsrymden.

Dessutom är jag så dålig på belöningar, att fira när något blir bra och är klart. Jag är inte så resultatinriktad,

Nu kom min mat! Weeiho

"as long as you'll be there I'll stand up stand up stand up for you"

Känner mig, som vanligt, som en otroligt hjärndöd snigel. Full av stel geggamoja alltså. Gött.
Vi hade examination på tvåmånadersrapporten idag. Det kändes mycket bra, examinatorn är en både kompetent och väldigt vänlig person, som ofta har en tydlig uppfattning om hur saker ska vara, så vi var väldigt gruppglada över den feedback vi fick.
Jag kommer sakna min grupp, att vara en grupp är kul! Men eventuellt kommer vi vara kompisar efter nästa torsdag också, det är inte helt säkert... Någon av oss kanske.. nej jag kan inte komma på någon anledning till att vi inte skulle gilla varandra nästa vecka också.

Lyssnar på Salem al Fakir, skuggdansar och bakar paj. Känner att jag har åtminstone lite energi. Trots svidande ögon och snorig näsa. Jag känner mig helt enkelt peppad. Och pank. Har aldrig (jo) varit så shoppingsugen som nu. Jag vill helst köpa sådant jag inte behöver och bara kommer använda typ en gång. Ja, klänningar alltså. Är grymt sugen på glamour, det blir så när jag inte ens orkar sminka mig på morgnarna. Så nu vill jag ägna mig åt skönhetsvård till tusen. Men jag har tenta på måndag, som kommer vara skitsvår, så det blir nog inte så mycket mer än nagelklippning och eventuellt lite lack...

Nu ska jag fortsätta bete mig som man bara kan när ens sambo är borta på filmpremiär!

...

Saknar att ha sovmorgon. Saknar att ha bloggmorgon.

Skriver av mig lite

Det är väl bara att börja acceptera att jag inte hinner med mer än max två blogginlägg i veckan just nu. Ändå hinner jag med alla TV-serier jag följer. Och det är inte få, typ 18 plus tre radioprogram (MNK, Cirkus Kiev och På Minuten).
Jag hinner med det, tvätten, diska, plocka, äta mat och dricka några glas vin varje vecka. Och lyssna på tusen miljoner låtar i min ipod och på radio hinner jag. Är det möjligen en prioriteringsfråga undrar ni. Nej, eller jo. Det är vad jag skulle kalla en målkonflikt. Vill jag ha det mysigt hemma, ett rent hem och slappna av eller vill jag vara svinduktig i skolan? Bloggen kommer liksom inte ens med i konflikten tyvärr. Grupparbetet sliter på oss alla i min termin, och jag ligger efter med en skitsvår tenta, men när jag kommer hem vill jag ha lite skill variety, använda andra delar av min hjärna än pluggdelen, analysdelen och tänka-smart-loben. Och bloggen är, även om den är rolig, intelektuellt krävande. Till och med när jag bara skriver blipp blupp blopp måste jag tänka lite. Att kolla på tv och lyssna på musik är knappast krävande alls. Det kräver bara tid. Att städa är fysiskt och ger snabbt resultat. Jag brukar sjunga när jag diskar. Eller lyssna på radio. Men det sliter ändå.
Det tråkigaste är när min PDT-kurs blir lidande, för den är det roligaste, men likväl plugg.

Det är tur att helgen har två dagar. En då man kan göra allt som behöver göras efter en stressig vecka, städandet, matlådelagandet, tvätthögen som tornar upp sig, bortsvabbandet av blåmärkspulver från lägenhetsgolvet... Och en för att samla kraft för att kanske orka plugga lite på söndagkvällen, och lite mer på måndagmorgonen.
Tid är flaskhalsen, som vanligt. Och det får mig att reflektera över sommar/vintertid. På engelska heter det daylight saving time.
Hur sjuka är inte vi människor? Tiden har vi bara hittat på, och vi kan vrida den som vi vill, för att få mer sol på dagarna. Det är så konstigt.

On another notion
Var på försenad Halloweenfest igår, några var inte utklädda och de kommenterade oss, som var det, med ett "Det är ju en vecka försent". Halloween finns ju inte ens egentligen inte i Sverige, och man får väl klä ut sig när man vill? Speciellt om man är bjuden till utklädningsfest är det trist att komma i jeans och T-shirt... Men ja, jag är van vid så sjuk hög utklädningsstandard eftersom min klass är så brutalt bra på det. Jag sa i alla fall ingenting.

Nu ska jag lyssna på Cardigans och andas lite innan jag hämtar tusen kilo tvätt.

Sockermåndag

Ibland har jag svårt att vara vanlig.
Alltså inte psykolog. Det kan vara allt från varför försov jag mig i morse? Har jag något omedvetet motstånd till att grupparbeta idag? Eller har jag bara en
iphone? Jag kan gräva ganska länge innan jag kommer fram till att det är dags att lägga ner. Eller tills någon visar mig en tidningsartikel..

På många sätt är det befriande att tänka att allting man gör har en mening, det ger mer frihet att förändra, förbättra och ta ansvar. Men jag vet att många inte lever så, många är fast i dumma-bord-fasen (ni vet, man springer in i bordet och gör sig illa, Dumma bordet) det måste skapa rätt mycket kaos inombords. Jag gillar inte kaos sådär överdrivet mycket.


Idag avslöjades min aldeles egna stalker i alla fall! Alltid spännande! Nu måste jag bara komma på en bra hämnd!
Och vi har levt på fika i min grupparbetesgrupp.