Våldtäkt på vetenskapen

De som vistats i samma rum som mig mer än 2 timmar i närheten av någon typ av medieform har koll på mitt extrema förakt för vetenskapsrapportering i sagda medier. Främst medier av skräpkaraktär. Min senaste provokation kom förvånansvärt nog, från ett mjölkpaket.
Varför inte från aftonbladets hemsida, eller expressens löp? Eller text-TVs TT-artiklar? Eller varför inte från en blogg? Eller Annika "fettdoktorn" Dalquist?
Orsaken till att mjölkpaketets uttalanden om vetenskap störde mig mer än ovannämnda källor till feltolkning, felrapportering och snedvridning av vetenskapliga resultat (eller för den delen bara någon vetenskapspersons egna tyckande) är att mjölkpaket är snälla. Mjölk är något fint, gott och bra. Man har mjölk i kaffe, i barn, mjölk innehåller fina och nyttiga saker som till exempel är bra för tänderna och skelettet, (antar jag!? är detta också lika felrapporterat järnhalten i spenat?) mjölk är naturligt vitt och en av de viktigaste ingredienserna i smoothies, glass, caffe latte och mjölkchoklad.
Vad stod det då på mitt stackars 1,5 literspaket med mellanmjölk. Jo. Kramar förlänger livet. (Eller nåt, jag slängde paketet så kan inte citera korrekt). Någon människa har forskat på hur man mår när man får 0, 4, 8 eller 12 kramar per dag. Jahapp, gissa vilka som var gladast. Ja, rätt de som fick 12 kramar var sådär underbart high on life som bara hippiesar/teletubbies kan vara.
Men, undrar min i vetenskaplig granskning vältränade hjärna, hur gick undersökningen till? Var det ett experiment? Hur kontrollerade man för att personerna inte fick tex 5 kramar? Eller pussar? Låste man in alla försökspersonerna i en källare och var den enda kontakten de fick dessa kramar?
Nej, det är klart de inte gjorde. Mitt antagnande är att ett antal personer tillfrågades hur ofta de kramades och sedan fick skatta hur lyckliga de var.
Och då har vi ju en liiiiiiiiiiiiiten minidetalj. DE SOM INTE FICK NÅGRA KRAMAR ALLS HADE ANTAGLIGEN INGA KOMPISAR.
Och då är man väl inte så jäkla glad eller?
Dessutom påstår mjölkpaketet att man växer som människa om man får 12 kramar per dag. (Ja, jag grävde upp paketet ur soporna, ok?) HUR DÅ? Jag snittar antagligen på 1 timmes effektiv kramtid per dygn, och jag har fasiken inte vuxit så jäkla mycket. Eller jo, det har jag ju, men det attribuerar jag nog snarare till de 50 timmar och 10000 kr jag har lagt ner på terapi de senaste 2,5 åren.
Och vad är det som säger att man lever längre för att man mår bättre? Jag antar att självmordsfrekvensen går ner, men man kan väl lika gärna bli påkörd av en lastbil eller få cancer om man får 0, 4, 8 eller 12 kramar!

Visst, det är gulligt att Arla vill uppmuntra oss att krama varandra, och ja det är väl riktat till barn, och ja de försöker göra reklam för sin nya squeezy-produkt. (fast jag tycker inte att klämma och krama är synonymt)
Men, de kan väl lämna en källa till detta tydligen vetenskapliga fakta. Är det så svårt?
Så att sådana som jag kan gå in och plocka isär den forskningen på en lördageftermiddag.


PS. Ordet våldtäkt är ganska intressant, vadå täkt? Det låter lite som det som djur gör, betäcker varandra? Är kvinnan ett djur? Eller är mannen det? Kan vi inte komma på ett bättre ord för tvångsknulla? Ett som känns mindre medeltid kanske?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback